Demam Kepialu | Demam itu perkara biasa bagi kita sebagai manusia . Demam juga merupakan peringatan kepada manusia tentang kematian . Pun begitu ada pelbagai jenis demam yang sering kita dengar , lihat dan baca .
Demam Kepialu
Demam kepialu juga dikenali sebagai typhoid fever berlaku disebabkan oleh bakteria Salmonella typhi ( S Typhi ) yang terdapat pada makanan dan minuman yang tercemar .
Janis Makanan / Minuman
Selalunya bakteria Salmonella typhi akan berada pada makanan yang tidak dibersihkan dengan sempurna seperti makanan laut yang bercengkerang ( etok , kupang , kepah , kerang , lala dan tiram ) serta sayuran yang dimakan mentah / ulam juga cendol dan susu mentah .
Bagaimana Berlaku
Apabila seseorang itu memakan makanan atau minuman yang tercemar , maka bakteria Salmonella typhi yang terdapat pada makanan atau minuman itu akan masuk kedalam darah dan usus .
Penyakit demam kepialu boleh juga merebak kepada orang lain melalui najis pesakit demam kepialu juga makanan dan minuman yang sudah tercemar dengan bakteria Salmonella typhi .
Tanda - tanda
Sekiranya anda menghidapi demam kepialu , tanda - tanda akan kelihatan selepas 3 hari , 1 hingga 2 minggu juga 3 bulan selepas terdedah kepada bakteria Salmonella typhi . Tanda - tanda anda menghidapi demam kepialu apabila :
- demam berterusan dan berpanjangan
- suhu badan melebihi 40 darjah celcius
- cirit birit , sembelit , sakit perut , sakit kepala
- sakit badan / lemah / letih / lesu
- kurang selera makan
- batuk tanpa kahak
- denyutan jantung perlahan ( bradycardia )
- ruam ( bintik merh pada bahagian atas badan )
- bengkak limpa dan hati
Kesan
Sekiranya pesakit demam kepialu tidak dirawat ataupun mendapat rawatan segera di hospital , ianya boleh mengundng kematian .
Bagi pesakit demam kepialu yang tidak sembuh , beliau boleh menjadi penyebar demam kepialu kepada orang lain .
Rawatan
Doktor akan memberikan rawatan awal kepada pesakit demam kepialu dan selalunya doktor akan memberikan rawatan antibiotik seperti chloramphenicol ampicilin dan ciprofloxacin .
Pencegahan Individu
Langkah pencegahan boleh anda lakukan untuk menhindari dari menjadi penghidap demam kepialu seperti :
- pastikan tangan anda dicuci dengan bersih menggunakan bahan pencuci sebelum mengambil sebarang makanan dan juga sebelum menyediakan makanan dan selepas keluar dari tandas .
- Elakan makan makanan mentah dan ulam - ulaman jika anda tidak yakin dengan kebersihannya.
- elakkan membeli minuman di tepi jalan ketika wabak sedang menular
- elakkan minum ais yang datangnya dari kilang
- dapatkan pelalian vaksin demam kepialu
- gunakan airbersih untuk penyediaan makanan
- berhati - hati dengan makanan dan minuman selepas berlaku banjir atau bencana alam lainnya
Pencegahan Pengendalian Makanan
Jika anda bekerja sebagai pengendali makanan , anda perlu pastikan
- anda dan pekerja anda telah menghadiri kursus pengendalian makanan
- premis perniagaan anda bersih
- bahan mentah untuk masakan adalah segar
- proses nyahbeku daging dan ayam mestilah sempurna
- mencuci makanan menggunakan air terawat yang mengalir
- memasak menggunakan air terawat
- makanan hendaklah ditutup / bebas dari diharungi lalat
~ Sumber Informasi ~
0 Response to "Demam Kepialu"
Post a Comment
TERIMA KASIH SUDI KOMEN ... INSHAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA ...