Tahukah Anda : Jenis Makanan Mendatangkan Bahaya Jika Dipanaskan Semula | Selalunya , bila balik kerja , dalam keadaan yang letih dan lapar , kita akan buka peti sejuk untuk mengambil makanan yang disimpan untuk dimakan . Sebelum dimakan , sudah tentu kita akan panaskan semula sama ada di atas api gas ataupun menggunakan ketuhar gelombang mikro .
Jenis Makanan Mendatangkan Bahaya Jika Dipanaskan Semula
Tahukah anda bahawa terdapat beberapa jenis makanan yang jika dipanaskan semula selepas dikeluarkan dari peti sejuk akan mendatangkan bahaya kepada kesihatan tubuh ? Berikut adalah antara jenis masakan tersebut .
Bayam
Bayam mengandungi sejumlah nitrat yang tinggi . Apabila sayur bayam dipanaskan semula , bahan nitrat itu berubah menjadi nitrit sterusnya menjadi racun dalam tubuh manusia sekiranya kerap memakannya .
Saderi
Seperti bayam , saderi juga mengandungi nitrat . Jika anda memanaskan sup , saderi yang dimasak untuk kali kedu di dalam sup akan menjadikan nitrat kepada nitrit .
Kentang
Kentang yang sudah masak , kemudian dibiarkan melebihi 2 hari , apabila dipanaskan semula , sudah tiada khasiatnya .
Telur
Telur sama ada direbus atau digoreng , apabila didedahkan pada suhu yang tinggi , ianya boleh mengundang maut kepada pemakannya selepas dipanaskan semula .
Ayam
Elakkan memakan ayam yang dimasak pada hari semalam kerana ianya akan memberi kesan kepada penghadaman . Ayam yang dimasak semula akan menyebabkan struktur proteinnya berubah . Justeru itu , anda dinasihatkan makan ayam yang sejuk ( tanpa dipanaskan selepas dikelurakan dari peti sejuk ) . Jika anda mahu memanaskannya juga , panaskan menggunakan suhu yang rendah dengan tempoh masa yang lama .
Cendawan
Cendawan sangat enak dimakan selepas dimasak . Tahukah anda bahawa cendawan adalah merupakan makanan yang tidak boleh dipanaskan ? Ini kerana , cendawan yang dipanaskan akan memberi masalah pada penghadaman dan jantung . Jika anda mahu makan cendawan yang dimasak semalam , makan semasa sejuk ( tidak dipanaskan ) .
Tidak semua jenis makanan elok dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro . Ada kajian mengatakan bahawa makan makanan yang dipanaskan menggunakan ketuhar gelombang mikro akan mengundang kanser . Lagi teruk jika makanan tersebut diletakkan di dalam bekas plastik .
Cara yang paling selamat , makanlah masakan / makanan yang masih segar ( yang baru dimasak ) kerana segala khasiatnya masih segar juga.
0 Response to "Tahukah Anda : Jenis Makanan Mendatangkan Bahaya Jika Dipanaskan Semula "
Post a Comment
TERIMA KASIH SUDI KOMEN ... INSHAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA ...