Multivitamin Lebih Baik Dari Makanan Segar ? | Benarkah multivitamin lebih baik dari makanan segar? La ni kan banyak sangat multivitamin yang kata nya boleh kurangkan risiko kanser la , pulihkan penyakit la , meningkatkan metabolisma badan la , macam - macam lagi laaaa .
Multivitamin sebenarnya adalah pil yang mengandungi ekstrak buah -buahan atau sayuran . Oleh sebab itu kandungan zat dan vitamin didalamnya pekat dan tulen .
Sekiranya seseorang tu tidak sihat , lemah badan atau menghidapi penyakit kronik , anda digalakkan mengambil multivitamin sebagai makanan tambahan . Ada pula orang yang suka amil multivitamin sebagai diet seharian kerana sibuk bekerja tanpa punya masa yang tetap untuk menjamah makanan . Jadi , mereka fikir dengan memakan multivitamin , mereka akan mendapat zat yang seimbang untuk badan yang sihat .
Berdasarkan kajian Women's Health Initiative ( WHI ) , February 2009 di US , risiko mendapat kanser dan jantung sama sahaja . Tak mengurangkan pun .
Kadar kematian disebabkan kanser , jantung , strok bagi pesakit yang mengambil multivitamin dengan pesakit tidak mengambil multivitamin , sama sahaja . TETAPI KADAR NI RENDAH BAGI ORANG YANG AMBIL LEBIH BANYAK BUAH - BUAHAN DAN SAYURAN SEGAR dalam diet pemakanan mereka .
Kenapa perkata itu terjadi ? Ini adalah kerana penghasilan multivitamin adalah melalui pelbagai proses serta PENAMBAHAN BAHAN KIMIA .
Vitamin Dan Jenis Makanan
VITAMIN A
- hati
- susu
- buah dan sayur warna oren ( lobak merah , labu , mangga , pisang , oren , betik)
- sayur berdaun hijau ( bayam )
VITAMIN B ( B1 , B2 , B6 , B12 , niasin , asid folik biotin , dan asid pantotenik
- bijirin ( gandum , oat )
- ikan
- daging putih
- telur
- susu sayuran hijau
- kacang panjang , kacang hijau
VITAMIN C
- buah buahan ( kiwi, strawberi , tembikai, oren, limau, jambu batu )
- kubis , brokoli
dulu mmg amik skrg x lg hehehe
ReplyDeletesy lebih suka sumber yg asli hihih
ReplyDelete