Makanan Yang Busuk Tapi Sedap Dimakan | Saja nak bersantai hari ini . Sudah beberapa hari dapat idea ini . Manusia ini ada perangai yang pelik . Makanan yang berbau busuk menusuk hidung tetapi mereka merasakan sedap bila dimakan .
Antara makanan berbau busuk tapi sedap dimakan yang saya dapat kongsikan di sini :
Tauhu Busuk ( Cina ) .
- Sejenis makanan kaum Tionghua yang diperbuat daripada tauhu
- difrementasikan atau melalui proses penapaian sehingga berbau busuk
- disajikan menggunakan cara kukus , goreng , rebus atau dipanggang
- selepas dimasak , bau busuk itu hilang dan rasanya sedap .
Kimchi ( Korea )
- kobis cina yang diperap dengan bahan campuran juga perasa
- melelui proses penapaian bila disimpan lama
- boleh juga dimakan selepas proses pembuatan selesai
- dijadikan campuran di dalam pelagai masakan seperti stew dan nasi goreng .
Ikan Pekasam ( Malaysia )
- Ikan yang telah dicuci bersih bersama garam juga limau
- diperap bersama beras goreng untuk beberapa hari
- boleh digoreng begitu saja juga bersama bahan campuran
- sangat sedap dimakan bersama nasi panas .
Sebenarnya banyak lagi makanan busuk tapi sedap di dunia ini termasuklah keju . Saya percaya , setiap negara atau bangsa ada sajian yang berbau busuk tapi menyelerakan tekak .
Zaman dahulu tidak ada peti sejuk untuk menyimpan stok makanan . Maka oleh sebab itu mereka perlu mempelbagaikan sumber makanan yang ada supaya boleh tahan lama .
Kebanyakan daripada makanan ini dicipta atau dihasilkan oleh petani , nelayan juga pengusaha makanan supaya boleh dimakan ketika musim sejuk atau tiada bekalan makanan .
Walaupun banyak makanan yang memiliki bau lebih selesa dihidung dan sedap dimakan , tapi dek kerana keinginan manusia yang tiada terhad serta kreativiti manusia menghasilkan makanan maka wujudlah makanan yang busuk tapi sedap dimakan .
0 Response to "Makanan Yang Busuk Tapi Sedap Dimakan"
Post a Comment
TERIMA KASIH SUDI KOMEN ... INSHAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA ...